Az akrilamid egy „olyan vegyianyag, amelyet többek között papír, festékek és műanyagok előállításánál használnak”. Ez a nem természetes anyag megtalálható az élelmiszerek csomagolásában és egyéb fogyasztói termékekben is.
Több szakértő is felhívta rá a figyelmet, hogy az akrilamidnak gyakran köze van a rákos megbetegedésekhez, ezért fokozottan káros az egészségre.
„A rágcsálókon végzett tesztek során kiderült, hogy az akrilamid többféle rákos megbetegedés okozója is lehet” – írja a cancer.gov rákos betegségekkel foglalkozó hivatalos oldal.
Az akrilamid egyébként más élelmiszerekben is fellelhető, mint például a sültkrumpliban és egyebekben.
Az FSA továbbá hozzátette:
„A hivatal nem próbál senkit lebeszélni arról, hogy ezen ételeket továbbra is fogyasszák […] de javasoljuk, hogy amennyiben házilag szeretnénk sültkrumplit készíteni, próbáljuk csak addig sütni őket, amíg aranyszínűvé nem válnak. A kenyeret pedig érdemes a lehető legvilágosabb színig pirítani.”
Mindezek mellett javasolt továbbá gondosan követni az élelmiszerek előállítói által csomagoláson feltüntetett elkészítési útmutatókat is.”
A pánikra tehát nincs okunk, amíg ésszerűen bánunk azzal, amit megeszünk. Viszont érdemes minél előbb kivenni a hűtőből a krumplit, ha eddig ott tároltuk!